Varsel om gress- og lyngbrannfare

Meteorologisk institutt (yr.no og varsom.no) har oppgradert til orange farevarsel om gress- og lyngbrannfare i vårt distrikt. 

Les varselet på varsom.no 

 

Strategisk mål 3

Kommuneplanens samfunnsdel 2019-2035

Strategisk mål 3

Strand har et inkluderende lokalsamfunn med høy livskvalitet for alle


Ved å legge til grunn samskaping og helse i alt vi gjør arbeider kommunen for at alle innbyggere opplever høy livskvalitet hvor mestring, inkludering og redusert inntektsulikhet står sentralt. Kommunen er tilrettelegger for økt intern samhandling og ekstern samskaping hvor fokuset er å utvikle et inkluderende lokalsamfunn i tråd med kommunens visjon «Sammen om trivsel». Sammen oppnår vi et samfunnsengasjement hvor innbyggerne er ansvarlige borgere og ikke bare brukere. Dette målet er konsentrert om fokusområdene helse i alt vi gjør og samskaping.
 

Hvor er vi?

Helse er vidt definert som fysisk, psykisk og sosial velvære.

Folkehelse: Befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning. Sentralt i folkehelsearbeidet er å forebygge og å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, samt utjevne sosiale helseforskjeller ofte forårsaket av utdanning, arbeid og inntekt.

Strand gjør allerede mye godt folkehelsearbeid, men er ikke tilstrekkelig bevisst egen innsats på området. Gjennom økt kunnskapsoversikt har vi de siste årene fått økt forståelse av og fokus på folkehelsearbeidet, men det tar tid før alle tenker «helse i alt vi gjør». Våre folkehelseutfordringer er gruppert i kategoriene mestring, inntektsulikhet og inkludering. Utfordringer knyttet til sosial, faglig og aktivitetsmessig mestring er synlig gjennom andelen barn og unge som opplever mobbing og som scorer lavt på lese- og regneferdigheter, utviklingen blant ungdom hvor mestrings- og livsutfordringer bunner i sammensatte og komplekse sykdomsbilder og livssituasjoner og ungdom som faller fra på videregående skole, samt andelen unge voksne med overvekt og fedme. Unge under 30 år som ikke er under utdanning, men er arbeidsledig, mottar arbeidsavklaringspenger eller har uførepensjon i kombinasjon med de som har vært arbeidsledig over lengre tid representerer en risiko for økt inntektsulikhet i Strandasamfunnet. Det samme gjør andelen innbyggere som lever i en lavinntektsfamilie. Lavinntekt og rus/psykiatri øker også risikoen for opplevd redusert tilhørighet og inkludering i lokalsamfunnet. Mangel på formelle og uformelle sosiale møteplasser kan forsterke dette.

Hvor vil vi?

Tegning av Alma 5 år, Fjordsyn barnehage - Klikk for stort bilde

Strand kommune vil gi innbyggerne muligheter til å leve et godt, sunt og langt liv med opplevd høy livskvalitet gjennom hele livet. Befolkningens helse og trivsel skal fremmes, samtidig som det legges til rette for gode sosiale og miljømessige levekår. Et godt samarbeid med frivillig sektor og næringslivet er viktig for et godt resultat. Resultatet er også avhengig av at den enkelte selv tar gode valg og tar ansvar for egen helse og livskvalitet. Folkehelseperspektivet inngår som en naturlig del av hele kommunens virksomhet hvor alle tenker «helse i alt vi gjør». Vi har et kunnskapsbasert folkehelsearbeid hvor kommunens folkehelseutfordringer og -ressurser er godt kjent. Over tid forsterker vi ressursene og begrenser utfordringene. Gjennom planlegging og tjenestetilbudet som gis bidrar vi i første rekke til at alle innbyggere i kommunen lever gode liv og har en god helse. Fokuset er å forhindre at sosial ulikhet i helse oppstår, samt forebygge og bidra til at alle innbyggerne opplever mestring og inkludering. Deretter må vi som kommune og samfunn begrense effektene av at det likevel oppstår sosial ulikhet i helse og at alle innbyggere ikke opplever å ha en god livskvalitet gjennom livet.

Diagram av syklus: Inkludering, mestring og inntektsulikhet - Klikk for stort bilde

Trygghet, tilhørighet og tilgjengelighet er viktig for innbyggernes opplevde livskvalitet. Vi ser på folkehelse i et livsløpsperspektiv med fokus på økt mestring, redusert inntektsulikhet og økt inkludering hvor barn, unge og eldre er særskilte målgrupper, jfr. figur til venstre. Så fremt barn og unge opplever mestring i oppveksten er det større sannsynlighet for at de fullfører videregående skole og blir selvhjulpne i voksen alder. Dette bidrar til å redusere inntektsulikhet og sosial ulikhet i helse også for fremtidige generasjoner. Et bredt inkluderende samfunn vil redusere effektene av at sosial ulikhet i helse oppstår på tross av kommunens forebyggende innsats. Over tid vil dette bidra til at flere opplever mestring og sosial ulikhet i helse reduseres. Kommuneplanens samfunnsdel 2019-2035

Eldre er en viktig ressurs for samfunnet og kan i større grad enn i dag være en viktig bidragsyter knyttet til kommunale omsorgsoppgaver. Samtidig øker risikoen for redusert livskvalitet blant annet som følge av ensomhet og svekket helse. Det er vesentlig å legge til rette for et aldersvennlig samfunn og en hverdag eldre kan håndtere og mestre på egenhånd. Vi har fokus på både intern samhandling og samskaping mellom kommunen og lokalsamfunnet for å skape et godt Strandasamfunn. Samarbeidet mellom kommunen og innbyggere og innbyggerne imellom, innebærer at alle har og tar et medansvar for vårt nærmiljø, vårt lokalsamfunn, alles barn, unge og eldre. Vi er også sammen om å ta vare på og inkludere andre sårbare grupper som tilflyttere, innvandrere og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Frivillig sektor er en viktig samarbeidspartner for kommunen og er anerkjent som en selvstendig samfunnssektor på lik linje med de andre sektorene i samfunnet. Samarbeid og samskaping mellom kommunen og frivilligheten baseres på likeverdig partnerskap og gjensidig respekt for hverandres roller. 

Spille fotball» tegning av Magnus 5 år, Førland barnehage - Klikk for stort bilde

Offentlig og frivillig sektor har ulike, men utfyllende roller i samfunnet.
Samarbeidet bygger på prinsippet om at frivillig sektor skal supplere og ikke erstatte offentlige tjenester. Samhandling krever ressurser og engasjement, og det må avsettes nødvendig tid til samspillet. Utviklingen av samarbeidet skjer i dialog med frivilligheten og bærer preg av åpenhet, forutsigbarhet, tilgjengelighet og tillit. Frivilligheten lever av lyst og dør av tvang.

Hvordan kommer vi dit?

  • Vi jobber kunnskapsbasert og tydeliggjør viktigheten av bedre folkehelse
  • Vi gjør det enkelt for og motiverer innbyggerne til å ta helsefremmende valg (her inngår tilrettelegging og motivering til mer fysisk aktivitet)
  • Vi er sammen om å fremme deltakelse og inkludering for alle
  • Vi videreutvikler eksisterende arenaer og utvikler nye arenaer hvor innbyggerne opplever mestring, inkludering og trygghet *
  • Vi støtter opp om tilbud rettet mot enkeltmennesker og grupper som har særlige behov
  • Vi tar vare på og motiverer nåværende og rekrutterer nye frivillige, i alle aldre
  • Vi videreutvikler gode samarbeidsarenaer med næringslivet og lag og organisasjoner
  • Samarbeid og samskaping med aktørene i samfunnet er basert på likeverdige partnerskap og gjensidig respekt for hverandres roller