Varsel om gress- og lyngbrannfare

Meteorologisk institutt (yr.no og varsom.no) har oppgradert til orange farevarsel om gress- og lyngbrannfare i vårt distrikt. 

Les varselet på varsom.no 

 

Forord

Kommuneplanens samfunnsdel 2019-2035

Forord

et er kjekt å bo i Strand for vi kan være mye ute» tegning av Marielle 5 år, Eikehaugen barnehage - Klikk for stort bilde

I en stadig mer globalisert og sammenvevet verden er vi gjensidig avhengig av hverandre. Klimaendringer skjer faretruende raskt og et varmere, våtere og villere vær påvirker oss alle, noe vi fikk merke på kroppen med flommene i Strand høsten 2018. Større sosiale forskjeller preger mange land – også Norge - og er en utfordring som vi må ta på alvor og der innsatsen må skje på mange plan.

Ny teknologi og digitalisering endrer både arbeidslivet, måten vi leverer tjenester til innbyggerne på, hvordan vi kommuniserer med hverandre og hvordan vi samarbeider. Globalisering fører til at hendelser andre steder i verden får raskere betydning for oss og vår region – for eksempel for områder som næringsliv, folkehelse og innvandring.


Det norske samfunnet står overfor utfordringer som vil påvirke vårt bilde av offentlig virksomhet og velferdsstatens rolle i våre liv. Behovene vil være større enn det vi i fremtiden kan løse med tilgjengelige økonomiske og menneskelige ressurser. For å kunne håndtere disse utfordringene må vi være åpne for at oppgaver vil løses på andre måter enn i dag, og i større grad gjennom samarbeid mellom kommuner, innbyggere, frivillighet, næringsliv og andre aktører.

Kommuneplanen er kommunens overordnede strategiske styringsdokument. Formålet med planen er å skape langsiktighet og forutsigbarhet i politikk og arealbruk for kommunens innbyggere. Mens kommuneplanens samfunnsdel er et politisk strategidokument, er arealdelen et juridisk bindende dokument som gir føringer for fremtidig arealbruk i kommunen. Samfunnsdelen gjør rede for langsiktige utfordringer og tar stilling til mål og retningsvalg for utviklingen både av Strand som helhet og for kommunen som organisasjon, og legger grunnlaget for å sikre forsvarlige tjenester innenfor de tilgjengelige ressursene. Gjennom realisering av samfunnsdelen vil vi sikre en helhetlig og bærekraftig samfunnsutvikling, både økonomisk, sosialt og økologisk.

Ny samfunnsdel skiller seg fra dagens kommuneplan ved at den er tverrfaglig og på et overordnet nivå uten konkrete tiltak/valg av løsninger. Det har vært et bevisst valg for å sikre at samfunnsdelen blir det strategiske styringsverktøyet det er tenkt å være. Samfunnsdelen gir samtidig føringer for videre planlegging av kommunal- og tjenesteområdene og vil bli konkretisert og operasjonalisert gjennom arealdelen, tema- og sektorplaner, inkludert handlings- og økonomiplanen.


Utredningsprosjektet «Strand2050» utviklet fire fremtidsbilder for Strandasamfunnet. Fremtidsbildene har fokus ikke bare på befolkningsvekst, men også viktige grep kommunen må gjøre for å kunne styre utviklingen i ønsket retning. Prosessarbeidet og resultatene fra Strand2050 har vært et viktig grunnlag for denne kommuneplanen, og for å gjøre retningsvalg for utviklingen av Strand frem mot 2035.

Kommuneplanens samfunnsdel er lagt på et tverrfaglig og overordnet nivå og skiller seg på denne måten ut fra dagens kommuneplan. For kommuneplanperioden 2019 – 2035 er det definert følgende strategiske mål: 

  1. Strand har en sunn økonomi som fremmer bærekraftig vekst og en god samfunnsutvikling
  2. Strand er et lavutslippssamfunn som er sikkert og trygt å bo i
  3. Strand har et inkluderende lokalsamfunn med høy livskvalitet for alle
  4. Strand er Rogalands mest bosteds- og næringsattraktive kommune

 

Bærebjelkene for samfunnsutviklingen i Strand mot 2035 skal være folkehelse, bærekraftig økonomi, attraktivitet og klima. All planlegging og aktivitet skal være med utgangspunkt i disse temaene. For å lykkes med dette vil samskaping og innovasjon være viktige arbeidsmetoder på tvers av temaene.

Fremtidens kommune vil gå fra å løse oppgaver for innbyggerne, til å løse oppgaver sammen med innbyggerne og hvor innbyggerne også i større grad løser oppgaver selv. Dette krever en kulturendring knyttet til hva kommunen skal være for hvem, ikke bare i kommuneorganisasjonen, men også blant folkevalgte, næringsliv, innbyggere, tjenestemottakere og frivillige.


Kommuneplanen er prydet med flotte tegninger fra barn i barnehagene i Strand, der de gir uttrykk for hva de synes er kjekt med å bo i kommunen. Håpet er at kommuneplanen skal være et sentralt, interessant og samtidig lett tilgjengelig dokument for alle som er opptatt av hvor Strandsamfunnet skal gå fram mot 2035.
 

Jørpeland, 16.09.2019

Ketil Reed Aasgaard
Rådmann