Overordnet beredskapsplan

6 Kompetanse og opplæring

En beredskapsplan dokumenterer hvordan beredskapen er organisert og hvordan beredskapssituasjoner er forventet håndtert. For å kunne etterleve beredskapsplanen kreves det at personene som innehar funksjonene som beskrives i planverket har nødvendig kompetanse til å ivareta sin funksjon.

Det er satt krav til hvilken kompetanse og opplæring som kreves for å ivareta den enkelte funksjon. Personene som inngår i Strand kommune sin beredskapsorganisasjon, skal gjennomføre den grunnopplæring og delta på den vedlikeholdstrening som kreves for å opprettholde tilfredsstillende ferdigheter.

Strand kommune skal gjennomgå et kontaktmøte med aktuelle beredskapspartnere en gang i året for å fremme samarbeid og kompetansedeling utad av organisasjonen.

Øvelser

Regelmessig trening og øvelser er et viktig virkemiddel for å øke Strand kommune sin evne til å håndtere uønskede hendelser. Forskrift om kommunal beredskapsplikt pålegger kommunen å øve regelmessig. Alle i beredskapsledelsen, stedfortredere og støttefunksjoner til beredskapsledelsen skal ha opplæring av DSB-Rayvn tilpasset sin rolle. De skal i tillegg har gjennomført grunnleggende kurs i kriseledelse med videre hos DBS. Det skal gjennomføres skrivebordsøvelse 3-4 ganger i året i et aktuelt tema eller scenario. Etter hver øvelse skal det gjennomføres en evaluering. I møte/øvelser brukes DSB-Rayvn aktivt. Kommunens beredskapsledelse skal så langt som mulig delta på alle arrangementer knyttet til kriseøvelser som gjennomføres av statsforvalteren og andre relevante offentlige instanser. Det skal gjennomføres en øvelse på varslingsrutiner hvert år og en øvelse i bruk av DSB-Rayvn hvert år.

For hver øvelse skal det utarbeides klare øvingsmål, som også danner grunnlaget for evaluering av øvelsen. Øvelsene kan gjennomføres som enkle diskusjonsøvelser, funksjonsøvelser, spilløvelser og fullskalaøvelser.

Scenariene for øvelsene hentes primært fra kommunens HROS. Strand kommune vil øve sammen med andre kommuner og relevante aktører der valgt scenario og øvingsform gjør dette hensiktsmessig.

Alle ansatte som innkalles til øvings- og opplæringsaktiviteter skal prioritere å stille på disse.

Evaluering av øvelser og hendelser

Håndtering av uønskede hendelser, både reelle og i forbindelse med øvelser, skal evalueres. Evalueringen er et viktig virkemiddel for å fange opp læring og forbedringspunkter, og skal bidra til kontinuerlig forbedring av kommunens evne til å håndtere uønskede hendelser.

Strand kommune har utarbeidet en egen mal for gjennomføring og dokumentasjon av evaluering etter øvelser/ uønskede hendelser (ligger i loggsystemet Rayvn). Etter en øvelse er det viktig å skrive ned inntrykk/læring så fort som mulig for å få en mest mulig verdifull input til selve evalueringen i etterkant.

Identifiserte læringspunkter skal, sammen med ansvarlige for oppfølging av tiltakene dokumenteres skriftlig og følges opp i organisasjonen.

Endelig rapport distribueres til relevante aktører.