Overordnet beredskapsplan

3 Beredskapsdokumentasjon


Analyser som grunnlag for beredskapsplaner

Det er nødvendig for kvaliteten på beredskapsdokumentasjonen at denne er utarbeidet og revidert på bakgrunn av relevante analyser. Et viktig grunnlag for gode analyser er kunnskap og erfaring. Gode analyser bidrar til at ressursene kan utvikles og benyttes mest mulig effektivt innenfor forsvarlige kostnadsrammer.

Lov om kommunal beredskapsplikt setter krav om at kommunens overordnede beredskapsplan skal være utarbeidet med utgangspunkt i en risiko- og sårbarhetsanalyse. Strand kommunes sin overordnede beredskapsplan er utarbeidet med utgangspunkt helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse 2024 gjennomført av Proactima.

Beredskapsdokumentasjonen på alle nivå i Strand kommune skal utarbeides og revideres med bakgrunn i risiko- og sårbarhetsanalyser.

Overordnet beredskapsplan i Strand kommune

Beredskapssystemet består av en administrativ del (dette dokumentet) og flere operative beredskapsplaner som ligger i kvalitetssystemet Compilo.

Administrativ del dekker hele organisasjonen Strand kommune. De operative beredskapsplanene i overordnet beredskapsplan dekker strategisk- og operasjonelt nivå. Taktiske beredskapsplaner og tiltakskort gjelder for det enkelte tjenesteområde/ virksomhet, og er ikke en del av overordnet beredskapsplan.

Grunnleggende kunnskaper om den administrative delen forutsettes innlært, mens de operative planene skal benyttes aktivt under håndteringen av en beredskapssituasjon.

Beredskapskoordinator er ansvarlig for utarbeidelse og revisjon av overordnet beredskapsplan. Planen skal revideres minimum en gang per år.

Overordnet administrativ beredskapsplan

Overordnet administrativ beredskapsplan beskriver hvordan beredskapen i Strand kommune er organisert, samordnet og dokumentert. Videre beskrives prinsipper, prioriteringer og metoder som skal være førende for organiseringen av beredskapen og utøvelse av beredskapsledelse i kommunen. 

Operativ beredskapsplan

Overordnet operativ beredskapsplan beskriver hvordan uønskede hendelser skal håndteres i Strand kommune. Planene er bygget opp slik at de kan benyttes som hjelpemidler under alle beredskapsfasene;

  • Varsling
  • Mobilisering
  • Håndtering
  • Demobilisering og normalisering


Temaspesifikke beredskapsplaner kan utarbeides på alle nivå.

Strategisk og operasjonell beredskapsplan

Den overordnede beredskapsplanen gjelder for strategisk (beredskapsledelsen) og operasjonelt (beredskapsstaben) nivå. Planen inneholder nødvendige varslings- og mobiliseringsplaner, funksjonsbeskrivelser for de viktigste funksjonene, samt aktuelle sjekklister for håndtering. 

Taktiske beredskapsplaner

Taktiske beredskapsplaner og tiltakskort gjelder for det tjenesteområdet/virksomhet planen/tiltakskortet er laget for. Planene og tiltakskort skal som et minimum inneholde nødvendige varslings- og mobiliseringsplaner, funksjonsbeskrivelser, samt aktuelle sjekklister for håndtering. Planen og tiltakskortene skal også inneholde en driftskontinuitetsplan for tjenesteområdet/virksomheten.

Tjenesteområdene er ansvarlige for å utarbeide relevante temaspesifikke beredskapsplaner. Virksomhetslederne er ansvarlig for utarbeidelse og revisjon av egne beredskapsplaner og tiltakskort. Planene skal revideres minimum en gang per år, og revisjonen skal dokumenteres. 

Temaspesifikke beredskapsplaner

Det er to hovedgrupper av temaspesifikke operative beredskapsplaner. Planer som det er lovpålagt å utarbeide i henhold til lov om kommunal beredskapsplikt, og øvrige temaspesifikke beredskapsplaner som utarbeides i henhold til øvrig lovgivning eller fordi det har oppstått et behov for planene. 

Evakueringsplan

Det er et krav i lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt at kommunen skal ha en plan for befolkningsevakuering.

Strand kommune har avtaler på plass som sikrer kommunen å kunne opprette evakuering- og pårørende senter i Strandahallen.                                             

Plan for kommunikasjon ved kriser

Det er et krav i lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt at kommunen skal ha en plan for informasjon til befolkningen. Informasjon til befolkning vil bli gitt gjennom sosiale medier, kommunens nettside og SMS varsling via varsling24, i samsvar med krisekommunikasjonsplanen. Dersom det oppstår en uønsket hendelse hvor det forekommer e-kombortfall vil Strand kommune formidle informasjon på følgende måte:

  • Varsling24
  • Dør-til-dør varsling
  • Informasjonsmøter
  • Informasjonsmøteplasser ved kommunens skoler
     

Strand kommune besitter også satellittelefoner og nødnett som er disponibelt i krisesituasjoner. 

Utvalgte temaspesifikke beredskapsplaner

Strand kommune har i tillegg følgende temaspesifikke planer:

  • Atomberedskapsplan
  • Smittevernplan
  • Pandemiplan
  • Felles plan for Evakuerte- og pårørendesenter (EPS) i Strand
  • Beredskapsplaner IKT
  • Beredskapsplan Vannforsyning i Strand
  • Sektorvise beredskapsplaner