Valg 2025

I Norge skal det gjennomføres stortings- og sametingsvalg i 2025.  

Har du stemmerett

For å stemme ved stortingsvalget 2025 må du:

  • være norsk statsborger
  • ha fylt 18 år innen utgangen av 2025
  • være, eller har vært, registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge

Legitimasjon

Du må ha med legitimasjon når du skal stemme.

Legitimasjonen skal inneholde velgerens navn, fødselsdato og ansiktsfoto. Eksempler på godkjent legitimasjon er bankkort med bilde, førerkort (også digitalt førerkort) og pass, men også andre typer legitimasjon med bilde vil kunne godkjennes etter nærmere vurdering fra valgmedarbeider.

Hvordan stemmer du?

For å stemme må du møte personlig i et valglokale på valgdagen, eller avgi forhåndsstemme. Har du avgitt forhåndsstemme, er det denne som gjelder. Du kan fritt bestemme om du ønsker å avgi forhåndsstemme eller stemme på valgdagen.

Hjelp til å stemme

Ta kontakt med en valgmedarbeider i valglokalet hvis du har spørsmål eller trenger veiledning når du skal stemme. Valgmedarbeiderne har taushetsplikt. 

Hvis du har en psykisk eller fysisk funksjonsnedsettelse som gjør at du ikke kan stemme alene, har du rett på å få hjelp til å stemme av en valgmedarbeider eller en annen person som du selv peker ut. 

Informasjon til velger (tidligere valgkort)

Valgdirektoratet sender informasjon til alle stemmeberettigede med folkeregistrert adresse i Norge om at de har stemmerett og hvor de kan stemme på valgdagen. Informasjonen sendes ut digitalt, men stemmeberettigede som har reservert seg mot digital kommunikasjon mottar informasjonen som papirpost.

Til forskjell fra valgkort som ble brukt ved tidligere valg, er dette kun et informasjonsprodukt. Informasjonen som sendes ut til velgere vil ikke inneholde strekkode som kan skannes i valglokalene.

Forhåndsstemme

Du kan forhåndsstemme fra mandag 11. august til og med fredag 5. september.  Valglokale og åpningstider blir lagt ut seinere.

Forhåndsstemme hjemme

Velgere som på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan oppsøke et stemmelokale, kan forhåndsstemme hjemme. Da kommer det to valgmedarbeidere hjem til deg og mottar stemmen din.

Frist for å søke om å gi forhåndsstemme hjemmefra er torsdag 4. september klokka 12:00. Søknaden må inneholde navn, telefonnummer, adresse og fødselsdato. Du vil bli kontaktet om tidsrom for stemmegivning, som vil være mellom 11. august og 5. september

Du kan søke på e- post til postmottak@strand.kommune.no eller på telefon 51743000 hverdager mellom 10:00 og 14:00.

Tidligstemme

Fra 1. juli til 8. august kan du tidligstemme i hvilken som helst kommune dersom du ikke har mulighet til å stemme i den ordinære forhåndsstemmeperioden eller på valgdagen. 

For å tidligstemme i Strand må du ta kontakt med kommunen for å avtale tid for å stemme. Du kan søke på e- post til postmottak@strand.kommune.no eller på telefon 51743000 hverdager mellom 10:00 og 14:00.

Forhåndsstemme i utlandet

Fra 1. juli til 29. august kan velgere som bor eller oppholder seg i utlandet forhåndsstemme på norske ambassader og andre utenriksstasjoner eller hos andre oppnevnte stemmemottakere.

Nærmere valget finner du stemmesteder i utlandet på valglokaler.no 

Velgere i utlandet som ikke har mulighet til å oppsøke en stemmemottaker, kan stemme ved brevpost. Ved brevstemming har velgerne selv ansvar for at stemmen kommer inn til valgstyret i riktig kommune innen 09.09.2025 klokka 17:00.

Stemme på valgdagen

På valgdagen mandag 8. september kan du stemme i Nordre Strand stemmekrets på Fiskå, Tau krets eller Jørpeland krets. Dette gjelder kun stortingsvalget. Valglokaler og åpningstider blir lagt ut seinere.

Står du i manntallet?

Alle velgere som har stemmerett og er bosatt i Norge, står i manntallet i den kommunen de var registrert bosatt i den 30. juni 2025. 

Har du flyttet etter denne datoen, er du fortsatt registrert i manntallet og har stemmerett i den kommunen du flytter fra. Du kan da velge om du vil stemme på valgdagen i den kommunen du flytter fra, eller om du vil forhåndsstemme. 

Er du bosatt i utlandet, men har vært folkeregistrert som bosatt i Norge tidligere, skal du føres inn i manntallet i den norske kommunen du sist var registrert som bosatt i:

  • Har du vært bosatt i Norge i løpet av de siste 10 årene, føres du automatisk inn i manntallet i kommunen der du sist var registrert som bosatt.
  • Har du bodd mer enn 10 år i utlandet føres du inn i manntallet i kommunen du sist var registrert som bosatt i når du stemmer.

Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstandsmedlemmer, som aldri har vært registrert som bosatt i Norge, føres inn i manntallet i Oslo kommune.

Du kan sjekke om du er innført i manntallet ved å komme innom rådhuset, Rådhusgaten 2 på Jørpeland, mellom 14. juli og 8. september 2025.

Sametingsvalget

I Strand kommune er det kun mulig å forhåndsstemme til sametingsvalget. Det er ikke mulig å stemme på valgdagen.

Sametinget er det folkevalgte parlamentet for det samiske folket i Norge og er et selvstendig folkevalgt organ. 

Sametingsvalget blir holdt hvert fjerde år, samtidig som stortingsvalget. Det er 7 valgkretser som dekker hele landet. Det velges 39 representanter fra hele Norge.

Mer informasjon om Sametinget og sametingsvalget finn du på sametinget.no

Valgstyret

Valgstyret har ansvar for forberedelse og gjennomføring av stortingsvalg. I Strand er det formannskapet som fungerer som valgstyre. Valgstyret ledes av ordføreren.