Psykisk helse og rus

Alle har en psykisk helse, på samme måte som alle har en fysisk helse. Noen opplever at den psykiske helsen svikter en eller flere ganger i løpet av livet. For noen få resulterer dette i en alvorlig psykisk diagnose, for andre er forholdsvis enkle hjelpetiltak nok til at de blir kvitt de psykiske plagene.

Hva tilbyr vi?

  • Individuell oppfølging til mennesker med psykiske lidelser og/eller rusproblemer
  • Støtte og veiledning til pårørende
  • Tverrfaglige samarbeid hvor brukermedvirkning står sentralt
  • Bolig til personer med psykiske utfordringer som kan nyttiggjøre seg døgnbemannet personell og jobbe sammen med disse mot et felles mål.  
  • I perioder tilbyr vi også gruppeundervisning og/eller gruppeaktivitet

Hvordan jobber vi?

Etter en egensøknad fra deg, eller henvisning fra lege tar vi kontakt med deg. Vurderer vi det sånn at Psykiatritjenesten er mest egnet til å hjelpe deg med det du søker til oss om, så kaller vi deg inn til en kartleggingssamtale. Psykiatritjenesten konsentrerer seg om dagen i dag og fremover, og har ingen psykolog tilknyttet tjenesten.  

I kartleggingssamtalen blir du og din kontaktperson enige om hva som er dine mål som skal jobbes med hos oss, og hvordan veien videre mot dette målet skal bli.  

Psykiatritjenesten jobber etter Recoverytenkning som vil si at det kreves en viss egeninnsats for å kunne nå målene om tilfriskning. Vedtak gis vanligvis i en periode på 3 måneder.  

Slik søker du

Du søker om tjeneste ved å sende inn en generell søknad om helse – og omsorgstjenester. I søknaden beskriver du hva du trenger hjelp til. Vi vurderer sammen med deg med hvilke tjenester som passer.

Les hvordan du søker hjemmebaserte helse og omsorgstjenester

Søknadsfrist

Det er ingen søknadsfrist, søknader behandles fortløpende.

Veien videre:  

  • Du kan selv søke Psykiatritjenesten på eget søknadsskjema eller du kan bli henvist via din fastlege.
  • Ved lavterskel rus kreves ingen egensøknad/henvisning.
  • Søknaden eller henvisningen din blir tatt opp i et Fagteam, der det vurderes om du kan nyttiggjøre deg hjelp fra oss, eller om det er en annen instans som bedre kan hjelpe deg.
  • Innen 1 måned etter henvendelse skal du bli kontaktet, og eventuelt bli tilbudt time med oss i Psykiatritjenestens lokaler.
  • Etter en vurderingssamtale vil det i de fleste tilfeller fattes et enkeltvedtak med hvor ofte, og hvor lenge du skal få tilbud om tjenester fra oss.

Hva koster det?

  • Tjenesten er gratis
  • Det er en egenandel på kursmateriell

Hvor finner du oss?

Vi holder til i andre etasje i Torghuset. Tjenester for psykiatrisk sykepleie har inngang til venstre for biblioteket, tjenester for rus har inngang kortside mot Sport Outlet.  

Psykiatriboligen vår finner du på Jonsokberget 2.  

Kontakt oss

Kontakt på dagtid: Telefon 51743000 (10:00-14:00). 
Her treffer du sentralbordet, som setter over til den personen i psykiatritjenesten du ønsker å få tak i.

Eller Psykiatritjenestens eget ubemannede sentralbord på tlf. 40437388

Ved akutt hjelp

Medisinsk nødhjelp : 113

Legevakt / Livskrisehjelpen : 116 117

Er du under 18 år?

Skolehelsetjenesten er rette kontaktpunkt for deg som er under 18 år. På nettsiden til Alarmtelefonen for barn og unge  -116 111 finner du mye god informasjon om ulike temaer og ikke minst noen du kan snakke med.

Trenger du noen å snakke med:  

Mental helse Hjelpetelefon 116 123

Kirken SOS krisetelefon 22400040

Alarmtelefon for barn og unge 116111

Rustelefonen 08588

Pårørendesenteret  90904848