Steg 2 God omsorg

Barnets foreldre har rett og plikt til å sørge for barnas oppdragelse og utvikling, jfr. barnekonvensjonen artikkel 18. Offentlige myndigheter skal bistå foreldrene for å sikre at barna får god omsorg.
Begrepet omsorg er nært knyttet til uttrykk som ansvar, trygghet, det å bli sett og ivaretatt, nærhet, varme, støtte, beskyttelse, vern, oppdragelse, oppfølging og velferd. God omsorg bidrar til å utvikle et positivt selvbilde og selvstendighet, samt til å lære å håndtere livets utfordringer. Det er samfunnets forventning til foreldre og verger at de skal gi barna god omsorg. Ingen barn får samme omsorg. Barns behov er like forskjellige som foreldrenes evne til å yte omsorg.
Foreldrerollen utformes ut fra livets skole, det vil si ut fra de erfaringer foreldrene selv har med seg inn i voksenlivet. Dårlige livserfaringer som rus, vold og tidlig omsorgssvikt, kan forplante seg gjennom generasjonene.
Nye trekk ved samfunnet har også betydning for omsorgen barn får. Foreldre fra andre kulturer har andre erfaringer og ofte en annen praksis med hensyn til hvordan omsorgsoppgavene løses. Begge foreldre er i større grad yrkesaktive og
«Vi vil ha det gøy! Vi vil ha det godt!»
Sitat fra barn og unge
flere foreldre er eneforsørgere. Mobilitet i befolkningen, der familier ofte bosetter seg på steder i landet uten sitt nære familienettverk, byr også på utfordringer for både foreldre og barn. Foreldre kan komme i situasjoner som får betydning for hvordan omsorgen for barna ivaretas.
Hva sier barn og unge i Strand?
Barn og unge i Strand er opptatt av en oppvekst preget av omsorg, kjærlighet, tillit og trygghet. Voksne er til å stole på. Barn og unge vil bli elsket for den de er. Det skal være en balanse mellom varme og grenser. Barn og unge ønsker muligheten til å utvikle seg. De vil ha ansvar og motstand. De vil bli utfordret og bli stilt krav til. Barn og unge vil føle tilhørighet og ha gode venner. De ønsker å ta vare på hverandre, men samtidig også ta vare på seg selv. Foreldre må ha tid og lyst til å være sammen med barna. Foreldre og lærere må virkelig bry seg.
Hvordan jobber Strand med god omsorg?
Barn og unge som opplever trygghet i familien får god omsorg. I Strand er og skal foreldre være barn og unges primære og viktigste kilde til god omsorg. Gjennom tidlig innsats, forebygging og veiledning støtter Strand kommune foreldre i omsorgsoppgaven og gir dem trygge rammer. Dette starter allerede ved svangerskapskontrollen og fortsetter i hele oppveksten. Helsestasjon, barnehage, skole, Nav, PP-tjenesten og barnevernstjenesten er viktige arenaer hvor Strand bidrar til å gjøre foreldre trygge i sin omsorgsrolle.
I Strand blir foreldre møtt med forståelse for de utfordringer de står overfor. Kommunens hjelpetjenester er et lavterskeltilbud og blir ansett å være en samarbeidspartner for å gi barna den beste omsorgen. Strand opplever at flere foreldre i dag lettere tar kontakt med hjelpetjenestene, men innvandrere spesielt anser dette som mer fremmed.
Å utvikle et tettere og likeverdig samarbeid mellom barnehage, skole og foreldre, samt mellom foreldrene er viktig i kommunens forebyggende arbeid. Også et variert og bredt spekter av lavterskeltilbud og uformelle møteplasser for barn, unge og familier inngår i det forebyggende arbeidet. En reduksjon i sosial ulikhet i helse, vil ha positiv effekt for at barn og unge i Strand får god omsorg.
Tverrfaglig samhandling er nødvendig for tidlig å identifisere familier som har behov for ekstra bistand og for å tilby helhetlige tjenester. Kommunens ungdomsteam bidrar til å kartlegge ungdomsmiljø og identifisere ungdom med behov for støtte. Strand må i større grad enn i dag vurdere helheten rundt barnet, hvor det enkelte barnets behov står sentralt. Iverksatte tiltak må jevnlig vurderes om har ønsket effekt.
Mål
Steg 2 God omsorg
BARN OG UNGE I STRAND OPPLEVER TRYGGHET I FAMILIEN
Strategier
- Gjennom kurs, veiledning, rådgivning og møtesteder blir foreldre styrket og trygget i foreldrerollen
- Det er fokus på tverrfaglig samarbeid for tidlig å identifisere familier som har behov for bistand
- Barn og unge i Strand skal vite hvor de kan henvende seg hvis de ikke opplever trygghet i familien Planer som konkretiserer steg 2 God omsorg
- Plan for kultur, idrett og friluftsliv 2016-2026
- Plan mot barnefattigdom 2016-2020
- Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2013-2018 (revisjon 2018)
- Rusmiddelpolitisk handlingsplan 2017-2021