Strand kommune gir tjenester til ukrainske flyktninger som oppholder seg i kommunen og har ansvar for bosetting og integrering av flyktninger etter avtale med IMDi. Som flyktning har du ulike rettigheter på ulike tidspunkt:
- Flyktninger som bor i private hjem har før registrering hos politiet rett på nødvendig helsehjelp. Flyktningene kan i noen tilfeller ha rett på nødhjelp fra NAV i en kort periode.
- Flyktninger som etter registrering har inngått avtale med kommunen om alternativ mottaksplass (AMOT) har rett til informasjon, råd og veiledning fra kommunen. Flyktninger i denne situasjonen får økonomisk utbetaling til livsopphold, og har samme rett til helsehjelp og omsorgstjenester som andre. Du som bor på alternativ mottaksplass får ingen direkte utbetaling fra UDI, og det gjør heller ikke de du bor hos. Du har ikke rett til tjenester etter sosialtjenesteloven.
- Flyktninger som bosettes for varig opphold i kommunen, har rett på tjenester på lik linje med andre innbyggere.
Strand kommune ønsker at alle ukrainske flyktninger som oppholder seg i kommunen kontakter flyktningtjenesten ved NAV Strand på telefonnummer 47483788.
Flyktningtjenesten kan også kontaktes for spørsmål som du ikke finner svar på, på kommunens hjemmesider, f.eks. om bosetting, alternativ mottaksplass, bolig og flyktningenes rettigheter. Har du barn i skolealder og lurer på hva du må gjøre for å få skoleplass anbefaler vi deg også å ta kontakt med flyktningtjenesten. Flyktningtjenesten vil hjelpe deg i den videre kontakten med skolen.
Når det gjelder helsehjelp er det flyktninghelsetjenesten ved Familiens hus/Jørpeland helsestasjon som tilbyr dette. Helsesykepleier har mottakssamtale med alle som kommer til kommunen. Samtalen gjennomføres med tolk dersom det er behov for det. Helsesykepleier har ansvaret for å gjennomføre lovpålagt tuberkulosearbeid. I flyktninghelsetjenesten kartlegges fysisk og psykisk helse og henvises videre til andre i hjelpeapparatet dersom det er behov. Det er lege tilknyttet flyktninghelsetjenesten på helsestasjonen tirsdager. Her bestiller man tid via helsesykepleier. Ta kontakt med Jørpeland helsestasjon 51 74 21 80 for avtale.
Ved akutt behov for helsehjelp:
- Dagtid ukedager – Jørpeland legesenter 51 74 21 00
- Kveld, helg og helligdager – legevakten – 116 117
Ønsker du å hjelpe kontakt Ole Næss daglig leder ved Frivilligsentralen, tlf: 93486199