Prosjekter og satsingsområder barn og unge
Under følger informasjon om kommunens andre prosjekter på området barn og unge i tillegg til BTS-prosjektet:
Inkluderende barnehage og skolemiljø (IBS): Strand kommune deltar fra høsten 2020 i den nasjonale satsingen «Inkluderende barnehage- og skolemiljø» i regi av Utdanningsdirektoratet. Vi deltar med alle barnehagene i kommunen i tillegg til Resahaugen skole.
Satsingen har som mål å styrke barnehagers, skolers og eieres kapasitet til å skape og opprettholde gode barnehage- og skolemiljø, og å forebygge, avdekke og håndtere mobbing og andre krenkelser. Målet er å styrke både regelverkskompetansen og den pedagogiske kompetansen til barnehager, skoler, eier og barnehagemyndighet, samt styrke kompetansen til å drive kvalitetsutvikling lokalt. Erfaring og kunnskap fra prosjektet skal videreformidles til alle virksomhetene i opplæringssektoren i kommunen.
Les for meg: Strand kommune har som mål at alle småbarnsforeldre skal lese høyt for barna sine. Derfor deler Les for meg prosjektet ut gratis bøker til alle 1-åringer i kommunen. Forskning viser at språkferdigheter er viktig både for faglig og sosial utvikling og høytlesning er den aller beste måten å utvikle ordforrådet på.
DEKOM , REKOMP og Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis: På barnehage og skolefeltet deltar Strand kommune i flere nasjonale satsinger som har som fellestrekk at de omhandler lokal kompetanseutvikling: Dekom står for desentralisert kompetanseutvikling og gjelder skolene, Rekomp står for regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage, mens Kompetanseløftet retter seg både mot ansatte i barnehage, skole og PP-tjenesten.
Oppvekstreform: Barnevernsreformen som kommunene oppfordres til å se på som en oppvekstreform trådte i kraft 1.1.22. Reformen gir mer ansvar til kommunene på barnevernsområdet, og er ment å styrke kommunenes forebyggende arbeid og tidlig innsats i hele oppvekstsektoren.
Sammen på vei: Sammen på vei er et oppfølgingsprogram for førstegangsfødende som har behov for ekstra støtte i graviditet og i barnets to første leveår. Programmet er frivillig og basert på hjemmebesøk. Den gravide og familien får tett oppfylling av en erfaren og spesialopplært helsesykepleier eller jordmor, fra tidlig i graviditeten og frem til barnet blir to år. Henvisning: Man trenger ikke henvisning for å bli del av programmet. Offentlige instanser og kvinnen selv kan ta kontakt. Kontakten må etableres før svangerskapsuke 28. Sandnes kommune er vertskommune og tilbudet omhandler kvinner i Sandnes, Stavanger, Time, Klepp, Gjesdal, Hå og Strand kommune.
Et steg videre - Samarbeidsprosjekt mellom NAV Strand og Strand videregående skole: Lavterskel «skole» to dager i uken med mål om at ungdommen skal komme ett skritt videre mot jobb eller utdanning.
"It takes a village to raise a child"-prosjektet: Tau skole er pilot for hele Strandaskolen i dette prosjektet som handler om å forebygge ufrivillig skolefravær. Konkret har skolen opprettet et team av miljøterapeuter som ikke bare skal følge opp elvene på skolen men også på fritiden og hjemme.