Strand kommune er Fairtrade-kommune

Strand kommune er Fairtrade-kommune

Strand kommune ble 05.05.2010 utnevnt som den 23. Fairtrade-kommunen i Norge, og nr 7 i Rogaland.  Fairtrade Norge forteller at alle krav til en Fairtrade-kommune er oppfylt.

Tilbakemelding fra Fairtrade Norge:

Styringsgruppa er bredt sammensatt og virker engasjert og aktiv. Utvalget av Fairtrade-merkede produkter i Strand kommune virker veldig godt. Fairtrade gir ekstra mye skryt for arbeidet styringsgruppa har nedlagt for å få med bedrifter og serveringssteder som benytter seg av Fairtade-merkede produkter. Disse kravene ble innfridd med stil!

Strand kommunes forbedringskriterier:

  1. Være gode på å formidle kunnskap om Fairtrade til kommunens innbyggere, bedrifter, serveringssteder, dagligvarebutikker og offentlige enheter.
     
  2. Strand kommune vil jobbe aktivt for å øke tilgjengelighet og forbruk av Fairtrade-merkede produkter.

 

Kommunestyret i Strand har vedtatt at vi skal være en kommune som aktivt støtter og fremmer Fairtrade.
 

 

Hva er Fairtrade?

Fairtrade er en internasjonal, uavhengig merkeordning som garanterer at varer er produsert og handlet i henhold til anerkjente standarder for sosial ansvarlighet. Merkeordningen gjelder for handel mellom produsent i fattige land og forbrukere i Norge. I Norge er det stiftelsen Fairtrade Max Havelaar som styrer merkeordningen.

Fairtrade-merket betyr at bøndene får en minimumspris og arbeiderne får en levedyktig lønn. Tvangs- og barnearbeid finner ikke sted og internasjonale arbeidsmiljøstandarder overholdes.

Les mer om Fairtrade på fairtrade.no

Hver dag har du mulighet til å ta noen små valg som fører til store forbedringer i andre menneskers liv. Når du handler Fairtrade-merkede produkter bidrar du til at de som har produsert varen kan forsørge seg selv og sin familie - uten å være avhengig av hjelp og bistand. Slik får de mulighet til å skape sin egen fremtid og bidra til å bygge opp sitt eget lokalsamfunn. Fairtrade jobber for at internasjonal handel skal foregå på et grunnlag som setter folk i stand til å leve - ikke bare overleve. Når du kjøper Fairtrade-merkede varer, er du derfor med på å skape gode historier over hele verden.

Utvalget av Fairtrade-merkede varer i dagligvarebutikkene i Strand er tilfredstillende, men bør bli bedre.

Noen serveringssteder arbeider nå for å kunne serverere Fairtrade kaffe og andre produkter, men vi trenger enda flere.

Det er også krav om at flere arbeidsplasser konsumerer Fairtrade-merket kaffe og minst ett annet Fairtrade-merket produkt.

Erklæring som ligger som vedlegg kan benyttes for deres virksomhet.

Bedrifter, serveringssteder, forhandlere og offentlige enheter som returnerer erklæring blir registrert som støttepartner på nettsiden vår og i brosjyrer. Deres virksomhet for dermed et godt omdømme i tillegg til at dere er med og støtter bønder og plantasjearbeidere som lever i fattigdom på grunn av lave råvarepriser og profitthungrige mellomledd.

 

Artikkelliste